Sådan gør du: Action-fotografering

Panorering skaber en action-effekt

Link til siden (Action fotografering)

Et flot action-foto kan indfange et vigtigt øjeblik eller vise bevægelse på en måde, som intet andet kan.

Hvis du er lidt nervøs for at tage action-fotos med dit Canon-kamera, er det uden grund. Med kombinationen af de letforståelige råd i dette kursus, de nyttige funktioner på kameraet og lidt øvelse kan du komme til at tage fotos, du bliver stolt af.

Picture_Tutorial_p1
Lukkertid: 1/25s, © Miles Willis

En metode til at få bevægelsens elementer med på fotografiet er at bruge en teknik, som kaldes “panorering”. Panorering bruger langsommere lukkertider kombineret med en fejende kamerabevægelse, som følger motivet. Hvis det gøres rigtigt, forbliver motivet skarpt, mens baggrunden viser en smukt sløret bevægelse.

Begynd med en lukkertid på 1/30s, og skift mellem 1/15s og 1/60s, afhængigt af motivets hastighed. Begynd at følge motivet gennem søgeren et godt stykke tid, før du vil tage billedet, og hold kameraet så stille som muligt for at minimere lodrette og vippende bevægelser.

Picture_Tutorial_p1_02
Auto GP – Monza, © Simone Simone 2011, EOS 7D

Når du er klar, skal du trykke forsigtigt på udløseren og fortsætte med at spore motivet under eksponeringen og et godt stykke tid efter at lukkeren er lukket igen, for at sikre, at bevægelsen er flydende fra start til slut. Det kan være nyttigt at prøve funktionen til kontinuerlig optagelse. Hvis du bliver ved med at trykke på udløseren under panoreringsbevægelsen, kan det hjælpe med at minimere kamerarystelser.

Det kan også være nødvendigt at ændre indstillingen af kameraets billedstabilisator:
• EOS-ejere: Medmindre dit objektiv har en billedstabilisator med en “Mode 2” (til panorering), skal du slå IS fra – ellers vil objektivet forsøge at korrigere din panoreringsbevægelse, og det kan påvirke det endelige billede.
• PowerShot- og IXUS-ejere: De fleste nuværende PowerShot- og IXUS-kameraer har Intelligent IS, som registrerer, at du panorerer, og indstiller efter dette. Hvis dit kamera ikke har denne funktion, skal du bare skifte til IS-indstillingen “Panorering”.

Henrik Saandvig Fløytrup

Nonnevænget 7 5700 Svendborg Tel. : 62210818 Mobil: 28308997
Close Menu

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Close Panel